fbpx

Ambivalent tilknytning i parforholdet

Ambivalent tilknytning

Frygter du at være alene eller at blive forladt? Har du svært ved at sætte grænser? Føler du ofte, at du giver mere, end du får, i dine relationer? Drages du af personer, der er svære at få? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, har du sandsynligvis et nervøst og ambivalent tilknytningsmønster.

Personer med en ambivalent tilknytning er opsøgende og omklamrende, og tilknytningsstilen er også kendt som ”blæksprutten”. De klæber sig til andre og længes efter bekræftelse. Omkring 15% af befolkningen har denne tilknytningsstil, og det er ofte kvinder.

Derfor bliver tilknytningsstilen utryg, ambivalent og ængstelig

I opvæksten har du med stor sandsynlighed oplevet, at dine forældre var upålidelige og ustabile, idet de vekslede imellem nærværende og fraværende adfærd. Denne uforudsigelighed har gjort dig usikker og ængstelig, og det har været svært for dig at gennemskue, hvornår dine forældre var tilgængelige og responsive.

En ambivalent tilknytning kan også opstå ved tidlig separation imellem forældre og barn. For nogle børn kan det skabe et ambivalent mønster at blive efterladt i daginstitution i en tidlig alder, da små børn endnu ikke forstår, at forældrene vender tilbage.

Som barn har du muligvis været klæbende, opmærksomhedskrævende og udadreagerende i forsøget på at opnå dine forældres nærhed og kærlighed. Det store fokus på at aflæse dine forældre har givet dig en indre uro og et overaktivt tilknytningssystem, hvilket har hæmmet din nysgerrighed og gjort dig til et uselvstændigt barn.

Den ambivalente tilknytning i voksenlivet og kærlighedsrelationer

Hvis du har en ængstelig ambivalent tilknytning er du sikkert en kreativ type, der har let ved at vise følelser og komme tæt på folk. I kraft af erfaringerne fra din barndom oplever du dog ofte, at mennesker har en uberegnelig og lunefuld side.

At være ambivalent indebærer, at du ofte har modstridende følelser og holdninger til personer og situationer. Ambivalensen kommer især til udtryk i pressede og stressede situationer. De modstridende følelser gør dig usikker, rådvild og ubeslutsom, og du veksler imellem påtrængende og afvisende adfærd.

Du lader ofte privatlivet påvirke dig på arbejdet, og du har let ved at blive anspændt og miste gejsten. Du har brug for at blive værdsat og vide, at du gør dit arbejde godt nok. Derudover foretrækker du at samarbejde med andre om dine opgaver, og du har brug for et venskabeligt forhold til din leder og kollegaer.

I parforholdet længes du efter at blive set og bekræftet af din partner. Du higer efter nærhed, anerkendelse og intimitet, men du er svær at tilfredsstille. Til tider afviser du nærheden, når du får den, da du ubevidst frygter at blive såret eller forladt på sigt. Din ambivalens gør altså, at du har modstridende følelser og holdninger til din partner, og derfor ender du ofte i had-kærligheds-forhold. Det ene øjeblik bliver du tiltrukket af din partner - i det næste øjeblik bliver du frastødt.

Du er overoptaget af din partner, som du hurtigt bebrejder for dine og jeres problemer. Dette skyldes dit overaktive tilknytningssystem, der fokuserer på at læse og forstå din partner. Din udfordring er, at du har svært ved at regulere dine egne følelser og ikke tager et stort nok ansvar for dig selv. Du mister dig selv i relationen, tilsidesætter dine egne behov og har svært ved at sætte grænser.

Dramatiske følelser tager ofte styringen

Din partner oplever dig med stor sandsynlighed som dramatisk og følelseskaotisk. Du føler dig usikker og har en tendens til at blive jaloux, hvilket får dig til at overvåge din partner. Du frygter, at din partner finder en anden eller er utro, og du finder hele tiden tegn, der vækker din usikkerhed og får dig til at tro, at din partner ikke elsker dig. Du er desuden tilbøjelig til at holde fast i gamle konflikter i parforholdet i stedet for at komme videre og finde løsninger. Du finder typisk sammen med en person, der har en undvigende tilknytningsstil, der virker afvisende og følelseskold.

Du frygter grundlæggende at være alene eller blive forladt. Derfor bliver du ofte for lang tid i det forkerte forhold, springer fra forhold til forhold eller “spiller på flere heste”. Du mister typisk interessen, når den anden bliver tilgængelig. Du har desuden en tendens til at tvivle, spille spil og opsøge konflikter for at teste relationen. Kærlighed er forbundet med en grad af drama for dig, og når du "keder dig" i dit parforhold overdriver du typisk dine følelser, skaber konflikter og drama for at få opmærksomhed.

Læs også: 7 grunde til at du tvivler på dit parforhold.

Din tilknytning er dynamisk

Som jeg skrev i artiklen Tilknytning og parforhold grundlægges dit tilknytningsmønster og dine primære relationelle strategier i barndommen. Men de er dynamiske størrelser, der påvirkes af dine oplevelser og erfaringer hele livet igennem. Derfor har du mulighed for at udvikle din tilknytningsstil, og du kan lære at blive mere tryg. Når din tilknytning bliver mere tryg, får du det bedre med dig selv, og du opbygger nemmere stabile og kærlige relationer.

Når du bliver mere bevidst omkring dig selv og din fortid, får du også mulighed for at ændre din adfærd og dine mønstre. Til tider kan det være nyttigt med hjælp fra en terapeut, idet det kræver en stor indsats at opnå indsigt samt at bryde indgroede tanker og mønstre. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål.

5 gode råd til dig med ambivalent tilknytning:

  • Husk at du ikke altid skal reagere på dine følelser
  • Øv dig i at mærke dine behov og kommunikere dem tydeligt
  • Fokuser på din egen banehalvdel og tag større ansvar for dig selv
  • Vær opmærksom på de positive intentioner hos en romantisk partner
  • Øv dig i at være mere nærværende og til stede i nuet

Læs også:
De 4 tilknytningsmønstre og parforhold
6 tegn der forudsiger en skilsmisse
Undvigende tilknytning
Desorganiseret tilknytning
Er vi for forskellige?

Kilder:
Heller, Diane Poole (2019): The Power of Attachment: How to Create Deep and Lasting Intimate Relationships, Sounds True, Canada
Josefsson, Dan og Egil Linge (2008): Kærligheden – Fra første øjekast til et varigt forhold, 1. udgave, 8. oplag, 2019, Borgens Forlag, Gyldendal, Danmark
Kragelund, Connie (2011): Kærlighedens vildveje, 1. udgave, 2. oplag, Forlaget Go’ Bog, Danmark