Jeg oplever, at fordomme og myter om parterapi desværre holder nogle par tilbage. Mange tror fejlagtigt, at parterapi kun er noget for par i alvorlige kriser, men det handler om langt mere end det.
Parterapi kan faktisk ses som en form for forebyggelse og uddannelse af parforholdet – en måde at lære redskaber og få indsigt, som styrker nærheden og hjælper med at forebygge konflikter. Når parforholdet trives, kan det være en stor kilde til glæde og energi, og omvendt kan problemer i relationen være drænende, skabe uro og frustration.
Herunder vil jeg dele nogle af de mest almindelige myter om parterapi.
Myte 1: “Vi burde kunne løse problemerne selv”
En udbredt opfattelse er, at hvis du blot finder den eneste ene, så er alt godt og relativt nemt. Men alle par vil opleve svære perioder, konflikter eller kriser med tiden.
Ofte bunder problemerne i uhensigtsmæssige dynamikker eller ubevidste strategier, som kan være svære at gennemskue. En parterapeut ser tingene udefra, hjælper jer videre og giver nye perspektiver på problemerne.
Læs også: De 3 typiske konfliktmønstre i parforholdet
Myte 2: “Parterapi er kun for par på skilsmissens rand”
En del tror, at parterapi er lig med et parforhold på skilsmissens rand – og det er da også sandt, at mange opsøger en parterapeut, når tvivlen om et brud eller en skilsmisse nager.
Men langt de fleste par søger faktisk hjælp, når de ønsker at blive bedre til at kommunikere og håndtere konflikter, komme over et tillidsbrud, øge nærheden og generelt styrke deres parforhold.
Myte 3: “Jeg risikerer at få hele skylden”
Måske er du bekymret for, at du bliver gjort til skurken, hvis I går i parterapi. Men det er ikke hensigten at finde en vinder og taber. Nej, det handler om at møde og forstå hinandens verdener og perspektiver med respekt og åbenhed.
En dygtig parterapeut støtter jer begge og skaber et rum, hvor der er plads til alle perspektiver og følelser.
Myte 4: “Parterapi er kun for par med store problemer”
Alle kan få brug for hjælp og vejledning for at blive klogere på sig selv og stå stærkere i livet.
Der er rigtig mange idealer forbundet med parforholdet og kærligheden, og det er utroligt vigtigt at få talt sammen om alt fra opvækst og fortid til drømme og forventninger.
Parterapi er for par, der ønsker større trivsel, at forebygge kriser og vedligeholde kærligheden.
Myte 5: “Parterapi er dyrt og tidskrævende”
Måske er parterapi umiddelbart dyrt og tidskrævende. Men hvad koster en skilsmisse økonomisk og følelsesmæssigt?
Hvis I som par har mod på at arbejde med jer selv og ændre på tingene, så behøver det ikke at være hverken dyrt eller tidskrævende at gå i parterapi. Jeg har par, der mærker positive forandringer allerede efter 2-3 samtaler.
Hvad er din og jeres trivsel værd? Hvad er god kommunikation med din partner værd? Hvad er et tilfredsstillende og godt kærlighedsliv værd?
Klar til at styrke jeres parforhold?
Der er mange fordomme og myter om parterapi. Lad dem ikke stoppe jer. Parterapi kan være en vigtig og afgørende investering i jeres forhold og fælles trivsel. Parterapi handler om at skabe en dybere forståelse og møde hinanden med respekt og omsorg.
Ofte er der én i parforholdet, som er mere skeptisk over for parterapi. Der er en, der føler sig “slæbt” med i terapi og som oplever at være lidt mere på udebane i en terapeutisk sammenhæng. Det er helt normalt – og i det hele taget er det helt naturligt at være nervøs eller have modstand på det ukendte. Det kan føles grænseoverskridende at åbne op om sine følelser overfor en fremmed, men de fleste oplever hurtigt, at terapien er et trygt sted, hvor begge parter får plads til at udtrykke sig og blive hørt med respekt. Læs anbefalinger fra tidligere klienter her.
Er I klar til at styrke jeres forhold og genfinde nærheden? Book en samtale i dag via emma@emmavo.dk, og tag det første skridt mod et stærkere og mere kærligt parforhold. Sammen kan vi skabe forandring og finde de redskaber, der bringer jer tættere på hinanden – både nu og fremadrettet.
Læs også:
6 tegn der forudsiger en skilsmisse
Tilknytning og parforhold: Flygter eller klæber du?
Er vi for forskellige?
De 5 kærlighedssprog: Hvilket kærlighedssprog taler du?