fbpx

De 5 kærlighedssprog

De 5 kærlighedssprog

De 5 kærlighedssprog er udviklet af den amerikanske parterapeut Gary Chapman. Grundtanken er, at vi alle har behov for at få tanket vores ”kærlighedsbeholder” op, og at du og din partner er bedre i stand til at møde konflikter og udfordringer i parforholdet, når “kærlighedsbeholderen” er fyldt. Du og din partner udtrykker med stor sandsynlighed kærlighed på vidt forskellige måder – og derfor kan det være nyttigt  at lære hinandens sprog.

De 5 kærlighedssprog bygger ikke på forskning, og at koge kærlighed ned til 5 sprog kan virke forsimplende. Jeg mener dog alligevel, at kærlighedssprogene er et godt udgangspunkt for en dialog om kærlighed og behov.

Her kan du læse om de 5 kærlighedssprog og blive klogere på, hvilke sprog du og din partner taler.

1) Tjenester

Små og store tjenester i hverdagen er kærlighedsgerninger for dig, der taler dette kærlighedssprog. Det betyder meget, når andre hjælper. Især når tjenesterne kommer af sig selv. Du har brug for, at din partner tager handling og giver dig tjenester.

Du bryder dig ikke om, hvis din partner ikke overholder jeres aftaler.

Eksempler: støvsugning, tage opvasken, handle ind, vaske tøj, slå græs, gå tur med hunden, lave mad.

2) Anerkendende og værdsættende ord

Hvis dette er dit kærlighedssprog, sætter du stor pris på opmuntrende og kærlige ord. Du har brug for at høre kærlige og anerkendende ord fra din partner jævnligt for at føle dig elsket.

Kritiske og fordømmende ord rammer dig ekstra hårdt.

Eksempler: en kærlig sms, en sød seddel på køleskabet, ros og komplimenter, opmuntrende og positive bemærkninger.

3) Fysisk berøring og nærhed

Den fysiske kontakt og berøring er vigtig for dig, der taler dette kærlighedssprog. Berøring er en synlig kærlighedserklæring og viser samhørighed, når I er ude blandt andre. Du mærker, at din “kærlighedsbeholder“ bliver fyldt op, når du er i fysisk kontakt med din partner.

Du bliver påvirket negativt, når din partner glemmer den fysiske nærhed.

Eksempler: kys, kram, holde i hånden, nus i håret, et kærligt blik, massage, sidde tæt, ligge i ske.

4) At modtage gaver

For dig, der taler dette sprog, er gaver synlige symboler på kærlighed. Det er ikke gavens værdi, der er afgørende, men tanken bag. Det er altså altafgørende, at gaven bliver givet med omtanke og kærlighed. Det er vigtigt for dig at få gaver med jævne mellemrum og ikke kun på mærkedage og højtider.

Hvis du ikke bliver overrasket med små gaver jævnligt, påvirker det parforholdet negativt, og du føler dig overset.

Eksempler: en personlig gave, en buket blomster, en sjov magnet til køleskabet, en æske chokolade.

5) Tid sammen og oplevelser

At have tid og oplevelser sammen med din partner er afgørende for dig, der taler dette kærlighedssprog. Tid til tosomhed eller tid til at opleve noget sammen. Det er vigtigt, at du får opmærksomhed og nærvær fra din partner, når I bruger tid sammen.

Hvis din partner er fraværende eller nedprioriterer tid sammen med dig, kan du føle dig alene og ensom i dit parforhold.

Eksempler: dybe samtaler, gå ud at spise, løse praktiske opgaver sammen, gåture i skoven, en tur i biografen, weekendture, gå på museum, bevare øjenkontakten.

Kend dit eget og din partners kærlighedssprog

Langt de fleste ønsker at blive elsket på alle fem måder, men du fornemmer nok, at der er et af sprogene, der har en særlig betydning for dig. Det er dit primære kærlighedssprog.

De 5 kærlighedssprog er et simpelt og yderst nyttigt værktøj til at opnå et mere kærlighedsfyldt parforhold og liv. Om du har kendt din partner i 1 måned eller 10 år, så styrker det uden tvivl jeres parforhold at kende til de forskellige kærlighedssprog. For mange par er det en stor øjenåbner at blive bekendt med kærlighedssprogene.

Når du og din partner kender hinandens sprog, undgår I mange misforståelser, og I bliver bedre til at udtrykke og dække hinandens kærlighedsbehov. Samtidig får I øjnene op for de gode og kærlige intentioner, som I hver især måske allerede udtrykker. Det kan være, at din partner altid handler ind for jer, da han udtrykker sig med tjenester og herigennem vil gøre noget kærligt overfor dig. Eller måske søger din partner at få kærlig kontakt ved at arrangere fælles oplevelser. Når I bliver bevidst om hinandens sprog, kan I øve jer på at udtrykke kærlighed mere bevidst og målrettet overfor hinanden – og hermed “tanke” hinanden op.

Stil dig selv og din partner følgende spørgsmål, hvis I stadig er i tvivl om, hvad jeres primære sprog er:

  • Hvornår føler du dig mest elsket?
    Mærker du kærligheden, når du får en gave? Eller er det en lang gåtur, der får dig til at føle dig elsket? Måske bliver du virkelig glad, når din partner vasker tøjet?
  • Hvordan udtrykker du typisk kærlighed?
    De fleste udtrykker kærlighed på deres eget sprog. Hvad gør du for at glæde din partner? Giver du din partner et kram, fordi du selv har brug for berøring? Eller giver du mange gaver, fordi du selv ønsker at få flere? Måske ordner du mange praktiske opgaver?
  • Hvad savner du mest fra din partner?
    Savner du et kram eller kys? Brokker du dig over, at din partner aldrig hjælper dig? Eller mangler du opmærksomhed og nærvær?

Prøv også ”Test dit kærlighedssprog”, hvor du svarer på 30 udsagn, som hjælper dig til at finde dit primære kærlighedssprog. Du er desuden velkommen til at kontakte mig på emma@emmavo.dk, hvis du har spørgsmål til de 5 kærlighedssprog.

Læs også:
Når utroskaben rammer
7 grunde til at du tvivler på dit parforhold
De 3 typiske konfliktmønstre i parforholdet
Tilknytningmønstre: Flygter eller klæber du?
6 tegn der forudsiger en skilsmisse