fbpx

Parterapi i Kolding

Den svære kærlighed

Ingen er perfekte, og alle par møder udfordringer med tiden. I forelskelsen og kærligheden ligger nemlig kimen til konflikt, og din partner har både potentialet til at såre og forløse dig. Det der afgør, om I bliver sammen er tilgangen til jeres problemer.

Det er min overbevisning, at alt for mange er tøvende med at søge hjælp i tide. At bevare og vedligeholde kærligheden er ikke nogen nem opgave i en presset hverdag og et samfund, der dyrker højt tempo, individualitet og høje forventninger. Så lad os lige være realistiske; at bevare gnisten og vedligeholde kærligheden er svært for rigtig mange par. Op mod halvdelen af danske ægteskaber ender i skilsmisse, og i 2022 var skilsmisseraten på 39%. Ligeledes viser tal, at op mod 75% af sammenbragte familier ender med at gå fra hinanden.

Når konflikterne og negativiteten overtager

Der kan være rigtig mange grunde til at opsøge en parterapeut. Det kan være manglende intimitet, forskellige forventninger til hinanden, jalousi, opslidende skænderier, overvejelse om skilsmisse, utroskab, tvivl og mange andre ting, der udfordrer relationen.

Med tiden drukner nysgerrigheden, respekten og de kærlige følelser, de negative mønstre overtager og forbindelsen bliver dårligere. Nogle vil sige, at ”de er vokset fra hinanden”. Måske undgår I visse emner eller små ting blæses op til store skænderier. Måske ender I med en krise eller et stort tillidsbrud, fordi I begge længes efter noget mere eller noget andet. Ofte er vi så optaget af os selv, vores egne tanker eller at sende et modsvar retur, at vi ikke formår at lytte oprigtigt og nysgerrigt. Vi forstår ikke vores partners hensigter, eller hvad vores partner egentlig siger.

Hvis I ikke får gjort noget ved jeres situation, ender den dårlige kommunikation med opslidende skænderier eller uhensigtsmæssige mønstre, der gentager sig igen og igen – og til sidst bliver afstanden så stor, at et brud bliver uundgåeligt.

Når to mennesker vælger hinanden vil der helt naturligt opstå konflikter og svære perioder, men det er min klare overbevisning, at det er muligt at skabe en tryg og varig kærlighed, hvis vi dyrker den anerkendende kommunikation, venskabet og den følelsesmæssige fordybelse.

Parterapi er en investering i jeres parforhold og fælles fremtid. Det kræver, at I begge lytter med åbne hjerter og ønsker at ændre på tingene. Som parterapeut er det min rolle at vejlede og støtte jer til at genfinde lysten og kærligheden til hinanden.

Styrk jeres relation med parterapi

I parterapien hjælper jeg jer med at lytte og forstå hinanden, så I bliver bedre til at udtrykke jeres behov og forventninger. Jeg fokuserer på at synliggøre de underliggende temaer og mønstre i jeres konflikter, så I opnår en dybere forståelse for jeres relation og fremadrettet bliver bedre til at håndtere jeres udfordringer. Samtidig ønsker jeg at fremme nærheden, tilliden og respekten imellem jer, så I kan leve et mere følelsesmæssigt intelligent forhold. Mange problemer kan løses ved, at arbejde med jeres kommunikation og følelsesmæssige kontakt.

Som cand.mag. og parterapeut har jeg specialiseret mig i kommunikation og relationer. Jeg har en eklektisk tilgang, men jeg er særligt inspireret af imago og emotionsfokuseret parterapi, som forholder sig til opvækstens indvirkning på voksenlivet. Emotionsfokuseret parterapi har sit forskningsmæssige og teoretiske afsæt i tilknytningsteorien, som peger på, at vi alle har et basalt behov for at føle os stabilt og trygt forbundet. Ofte er det den utrygge kontakt og tilknytning, som har en negativ indvirkning på parforholdet.

Når i styrker jeres relation og kærlighed igennem terapien, oplever I en større tryghed og respekt, der giver grobund for mere intimitet og større trivsel.

Den kærlige og anerkendende dialog

Mange problemer opstår på grund af dårlig eller manglende kommunikation. Som par får I måske ikke talt om det, dét virkelig handler om – og I ender med at blive hinandens fjender. Men faktisk er konflikter guld i parforholdet. Her er et kæmpe potentiale for udvikling, hvis I tør blive hinandens allierede og arbejde med konflikten som fjenden.

Jeg anskuer konflikter og kriser, som et springbræt for selvudvikling og en dybere kærlighed. I terapien er mit fokus især på at skabe anerkendende og kærlige dialoger imellem jer, så I opnår nye indsigter og en større forståelse for jeres konfliktmønstre. Sammen vil vi undersøge de underliggende følelser og fortolkninger, der opstår i de konfliktfyldte situationer. Vi arbejder også på, at I lærer jer selv bedre at kende. Når du kender dig selv bedre, kan du i højere grad mærke egne behov, handle på dem og kommunikere tydeligere.

Jeg vil typisk vejlede og hjælpe jer til at have en særlig samtaleform, der er inspireret af imago-dialogen. Her sidder I tæt overfor hinanden, ser hinanden i øjnene og skiftes til i længere perioder at være fortæller, mens den anden er lytter, som spejler, gentager og anerkender den andens verdenssyn. Ofte dykker vi ned i en specifik situation eller et tema.

Igennem de anerkendende samtaler opnår i en mere empatisk og tryg kontakt, hvor I med tiden værdsætter og forstår hinandens forskelligheder og perspektiver bedre.

Hvor lang tid skal vi gå i parterapi?

Kemi er en afgørende faktor for en åben og tryg dialog, og jeg vil selvfølgelig gøre mit bedste for, at I føler jer mødt og forstået. Det er mit ønske, at vi får skabt et fortroligt rum med plads til jer. Terapi er en proces, der afhænger af jeres indsats, tilstand og situation samt kemien til terapeuten. Det er meget individuelt, hvor intenst et forløb er, eller hvor lang tid terapien strækker sig over. Jeg vil dog vurdere, at mange par er nået langt på 5-10 samtaler.

Jeg anbefaler typisk, at vi ses én gang om ugen de første 5 gange. Men vi tilrettelægger selvfølgelig altid terapien ud fra jeres behov og ønsker.

I langt de fleste tilfælde ønsker jeg, at se jer som par, men i nogle tilfælde vil jeg foreslå, at I kommer til en individuel samtale hver især. Her vil jeg pointere, at jeg ikke holder på hemmeligheder, og derfor er det vigtigt, at alt som vi taler om, kan deles i det fælles rum med din partner.

Individuelle samtaler

Jeg tilbyder også individuelle samtaler, hvis du har udfordringer relateret til dit parforhold eller kærlighedsliv.

De individuelle samtaler tager samme afsæt som parterapien, og sammen undersøger vi de underliggende temaer og følelser, der udspiller sig i dine nære relationer. Ofte har vi nogle særlige strategier, som kommer til udtryk i samspillet med partner, familie, venner og arbejdskollegaer. I vores samtaler prøver vi at få en større indsigt i de følelser, overlevelsesstrategier og mønstre, som du trækker på.

Du er altså også velkommen til at komme alene i parterapi.

Parterapeut i Kolding

Parterapi i Kolding er for jer, der ønsker at udvide jeres forståelse for jer selv og hinanden. Som parterapeut hjælper jeg par med at finde vejen videre. Online parterapi er også en mulighed, hvis I bor langt væk eller ønsker større fleksibilitet.

Book tid til parterapi i Kolding nu og få hjælp til jeres udfordringer. Jeg tilbyder samtaler i mit lokale på Centervej 2A i Kolding. Centralt i Trekantsområdet. Læs mere om åbningstider, priser og adresse her.

Parterapi i Kolding eller online

par

Hvornår er parterapi en god idé?

Der er mange grunde til at gå i parterapi, og her finder du en række udsagn, der indikerer, hvornår det er tid til at søge hjælp. I langt de fleste tilfælde er det muligt at genoplive jeres parforhold, hvis I ønsker det.

  • Hvis du ønsker at forny, uddanne og udvikle jeres parforhold
  • Hvis du oplever de samme sure diskussioner og konflikter igen og igen
  • Hvis du oplever svigt eller utroskab, og I ønsker at blive sammen
  • Hvis du tvivler og tænker, at du måske har valgt den forkerte
  • Hvis du i stigende grad bruger din energi uden for parforholdet
  • Hvis du oplever, at familielivet ikke fungerer
  • Hvis du keder dig i dit parforhold og søger andres opmærksomhed
  • Hvis du erfarer jalousi eller usikkerhed i parforholdet
  • Hvis du står overfor en skilsmisse og fremadrettet skal finde det gode forældresamarbejde