fbpx

Tryg tilknytning i parforholdet

Tryg tilknytning

Er du god til at håndtere og løse konflikter på en konstruktiv måde? Tror du på det bedste i andre mennesker? Har du nemt ved at være nærværende, række ud til andre og skabe tætte relationer? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, har du med stor sandsynlighed en tryg tilknytning.

Ifølge forskning er omkring 60% af befolkningen trygt tilknyttet. De har haft en tryg opvækst, som gør dem til afbalancerede voksne, der nemt indgår i relationer og langvarige parforhold.

Derfor bliver tilknytningsstilen tryg, sikker og afbalanceret

Hvis din primære tilknytning er tryg, var dine forældre gode til at møde dine behov og følelser som barn. De har formået at være stabile, nærværende og responsive det meste af tiden, og de har derfor været pålidelige og til at regne med. De har mødt dig med nysgerrighed og omsorg.

Dine forældre har givet dig en tryg og sikker base med tydelige og kærlige grænser, som har gjort dig til et nysgerrigt og afbalanceret barn.

Den trygge tilknytning i voksenlivet og kærlighedsrelationer

I voksenlivet er du en forudsigelig og indlevende type, og andre oplever dig som nærværende og empatisk. Du har en god balance mellem tanker og følelser, og du formår at berolige dig selv i pressede situationer. Du formår at række ud til andre, når du har brug for hjælp.

Du fungerer godt på dit arbejde, og du har let ved at veksle imellem egne opgaver og samarbejde. Feedback, kritik og konflikter håndterer du konstruktivt, da du har en grundlæggende tro på dig selv og dine evner.

I parforholdet udviser du stor tillid og respekt over for din partner. Du nyder samværet og er afslappet i relationen, idet du generelt finder din partner og dit parforhold tilfredsstillende. Som en trygt tilknyttet person kender du dine grænser og italesætter dine behov uden problemer, og du kommunikerer klart og ærligt. Du befinder dig ofte i langvarige parforhold, og du finder typisk sammen med en person, der også har et trygt tilknytningsmønster.

Dit tilknytningsmønster udvikler sig hele livet og påvirkes af dine erfaringer og relationer. Selvom om din primære tilknytningsstil er tryg, kan du trække på elementer fra de utrygge tilknytningsstile i pressede og konfliktfyldte situationer. Ydermere kan nogle relationer udløse en af de utrygge tilknytningsstile hos dig.

3 gode råd til dig med tryg tilknytning:

  • Undersøg hvad der konkret skaber den trygge kontakt imellem dig og din partner
  • Vær opmærksom på dine reaktionsmønstre i pressede situationer
  • Bliv bevidst omkring dine og din partners ”triggers”, og tal om de bagvedliggende temaer

Læs også:
Tilknytning og parforhold: Flygter eller klæber du?
Undvigende tilknytning
Ambivalent tilknytning
Utroskab: Hvordan kommer vi videre sammen?

Kilder:
Heller, Diane Poole (2019): The Power of Attachment: How to Create Deep and Lasting Intimate Relationships, Sounds True, Canada
Josefsson, Dan og Egil Linge (2008): Kærligheden – Fra første øjekast til et varigt forhold, 1. udgave, 8. oplag, 2019, Borgens Forlag, Gyldendal, Danmark
Kragelund, Connie (2011): Kærlighedens vildveje, 1. udgave, 2. oplag, Forlaget Go’ Bog, Danmark