fbpx

Modsætninger mødes – og dog!

Forskelle i parforholdet

Et gammelt ordsprog siger, at modsætninger mødes. På nogle områder er der noget om snakken, men langt hen ad vejen er det faktisk en myte. Men hvorfor tiltrækkes vi alligevel af forskelle, og kan disse forskelle i parforholdet være ødelæggende? Er vi for forskellige? Eller er vi faktisk mere ens, end vi tror? Og er det muligt at finde en sund balance?

I denne artikel giver jeg mit perspektiv på, hvordan forskelle kan påvirke parforholdet både positivt og negativt. Til sidst giver jeg en række konkrete bud på, hvordan I som par kan håndtere forskelle og uenigheder, så de ikke skaber afstand, men i stedet beriger jeres forhold.

Er vi for forskellige?

Jeg møder mange par, hvor forskellene med tiden er blevet udfordrende eller undertrykt. Er vi for forskellige? Eller kan man være for forskellig?

I den indledende forelskelsesfase bliver vi ubevidst draget af en partner, der besidder kvaliteter, som vi ikke selv har udviklet eller savner at være i kontakt med. Særligt i begyndelsen virker disse karaktertræk og kvaliteter spændende og inspirerende, men med tiden kan de udvikle sig til udfordringer og uenigheder. Ja, faktisk kan det skabe store konflikter – men det skyldes ofte, at vi møder hinanden med kritik, forsvar og foragt. Vi har med tiden mistet forståelsen og nysgerrigheden overfor hinanden.

Læs også: Forskellen på forelskelse, kærlighed og begær.

I nogle tilfælde skjuler eller undertrykker en af parterne ubevidst sider af sig selv for at passe ind og opnå kærlighed. Det kan også være fordi, den anden er god til at sætte retning for parforholdet og har en mere dominerende adfærd. Over tid kan dette blive drænende for den enkelte og utilfredsstillende for relationen.

Hvis forskelle og modsætninger i parforholdet håndteres positivt, kan de styrke kærligheden og den individuelle udfoldelse. Det er muligt at finde både balance og inspiration i forskelligheden. Derfor er det min overbevisning, at langt de fleste par kan finde en farbar og kærlig vej trods store forskelligheder og uenigheder.

Der er næsten altid en grund til, at to mennesker forelsker sig og danner par – på godt og ondt. Vi kan nemlig lære noget af hinanden i parforholdet.

Opsøgende eller undgående?

Den største og mest afgørende forskellighed hos par, som jeg møder, er deres forskellige ønsker om nærhed og frihed. Den ene længes efter nærhed, fordybelse og følelsesmæssig kontakt, mens den anden længes efter frihed, plads og alenetid. Dette fører til et klassisk opsøgende-undgående mønster, der har rødder i de tidlige relationelle erfaringer. Lige på dette punkt mødes modsætninger ofte, da en person med ambivalent tilknytning vil have en tilbøjelighed til at finde sammen med en person med undvigende tilknytning. Her er et stort potentiale for at udvikle relationen og skabe større tryghed ved at forstå forskelligheden, dynamikken og mønsteret.

Læs også: Tilknytning og parforhold: Flygter eller klæber du?

Typiske forskelle i parforholdet

Herunder nævner jeg nogle af de typiske forskelligheder, som jeg møder hos par i min praksis. Disse dualiteter og forskelligheder kan skabe dynamik og energi i parforholdet eller skabe udfordringer og konflikter, hvis de ikke bliver håndteret med forståelse og respekt.

  • Introvert vs. Ekstrovert
  • Spontanitet vs. Planlægning
  • Hurtig vs. Eftertænksom
  • Direkte vs. Indirekte
  • Blød vs. Hård
  • Traditionel vs. Nytænkende
  • Rolig vs. Energisk
  • Forudsigelig vs. Eventyrlyst
  • Nærhed vs. Frihed

Forskellighed kan selvfølgelig også komme til udtryk på andre måder. Blandt andet forskelle i drømme, interesser, lystniveau og behov. Læs mere om forskellige måder at udtrykke kærlighed på her: De 5 kærlighedssprog.

Når vi forstærker hinandens forskelle  

Ofte ser jeg, at forskellighederne og kontrasterne trækker par i hver sin retning. Polariseringen og forskellen vokser, hvilket ofte fører til utilfredshed, konflikter og magtkampe.

Et klassisk eksempel er den bløde forælder over for den hårde forælder. Når den ene bliver for eftergivende og slipper kravene, får den anden et behov for at blive mere kontant og stille flere krav. Et andet eksempel er, at en part over tid bliver mere og mere laissez-faire og ustruktureret, fordi den anden bliver mere og mere struktureret og organiseret på begges vegne.

Hvis I oplever en stigende polarisering, så er det måske tid til at tage en dybere samtale eller søge hjælp for at finde en mere balanceret tilgang.

Vi søger en partner, der minder om os selv

Ifølge et studie fra University of Colorado tyder meget på, at vi faktisk søger en partner, der minder om os selv. Studiet tager afsæt i millioner af par og konkluderer, at modsætninger sjældent mødes, og at vi typisk søger en partner, der har lignende baggrund og udseende. Det er altså en myte, at modsætninger mødes.

Vi forelsker os typisk i en partner med samme karaktertræk, familiebaggrund, religiøs overbevisning, uddannelsesniveau, socioøkonomiske status, kulturelle værdier, politiske holdninger og livsstilspræferencer. Disse ligheder kan skabe en følelse af forståelse og fællesskab, som er vigtigt for parforholdets stabilitet og grundsyn.

Et fælles grundsyn og værdisæt

Den amerikanske parterapeut John Gottman har igennem sin forskning påvist, at par, der har et fælles grundsyn og dyrker fælles værdier, ritualer og mål, har større sandsynlighed for at have et succesfuldt forhold. De fokuserer ikke på de små forskelle, men på de store ligheder og det fælles grundsyn. Når par deler grundlæggende værdier og drømme,  navigerer de lettere igennem udfordringer og mindre forskelle.

Gottman peger desuden på, at par, der lykkedes på den lange bane, lader sig påvirke og influere af hinanden. De bruger altså forskellighederne positivt og lader hinanden tage del i både fælles og individuelle beslutninger.

Find balancen og brug jeres forskelligheder som en styrke

Forskelle i parforholdet kan være udfordrende eller berigende – det er jeres valg. I kan lade jer berige og lære af hinanden, hvis I ønsker det. For mange handler det om at finde en sund balance, hvor de bidrager positivt til hinandens liv. En eventyrlysten og spontan person har ofte brug for en partner, der er mere struktureret og planlæggende – og omvendt. Det kan til tider være udfordrende at møde og forstå hinanden, men I længes med stor sandsynlighed efter nogle egenskaber og karaktertræk, som den anden besidder.

Yin og yang-symbolet, som jeg har indsat øverst, repræsenterer balancen imellem to modsætninger, hvor begge elementer indeholder en del af det modsatte. I kinesisk filosofi ses polariteten og dualiteten som en uadskillelig helhed, hvor modsætninger komplementerer og harmoniserer hinanden. De har brug for hinanden. På samme måde kan forskelle i et parforhold ses som nødvendige kontraster, der styrker helheden og skaber balance i relationen.

Det er min overbevisning, at det er igennem forskelle og uenigheder, at par kan vokse og komme tættere på hinanden. I mødet med et andet menneske, der har andre synspunkter og virkelighedsopfattelser, får vi nemlig mulighed for at udvide vores egen horisont og opnå en dybere forståelse for os selv og hinanden.

6 gode råd til at håndtere forskelle i parforholdet

Der findes flere sandheder og virkeligheder, og I behøver ikke være ens eller enige for at have det godt sammen. Forskelle og uenigheder kan endda skabe balance, kemi og berige jeres kærlighedshistorie. Herunder giver jeg en række bud på, hvordan I som par kan håndtere forskellene imellem jer.

1) Forståelse: Forsøg at forstå, hvad der ligger bag jeres forskelligheder. Undersøg jeres tilknytningsstrategier, lyt aktivt til hinanden og vis empati.

2) Accept: Drop tanken om, at din partner skal forandre sig. Accepter og respekter forskellighederne som en naturlig del af jeres relation. Når I accepterer og anerkender jeres forskellige i parforholdet, mister de evnen til at splitte jer.

3) Nysgerrighed: Vær åben over for andre drømme, løsninger og perspektiver. Vær nysgerrig, udforsk og lær af hinandens forskelligheder.

4) Kommunikation: Øv jer på at være tydelige, ærlige og åbne i jeres kommunikation. Tal om jeres frustrationer, behov og drømme.

5) Værdier: Selvom I er forskellige, er der typisk kerneværdier, interesser, drømme og mål, som I deler. Styrk jeres fundament ved at rette fokus på det, der forener jer.

6) Reparationer: Ender jeres forskelligheder med at skabe konflikter, er det vigtigt at reparere ved at tale om det, der er svært og finde kompromiser. En oprigtig undskyldning kan være helende.

Book tid til parterapi i Kolding eller online parterapi

Kontakt mig, hvis I har brug for en, der kan hjælpe jer med at navigere i jeres særlige situation.

Send mig en mail på emma@emmavo.dk.

Læs også:
De 3 typiske konfliktmønstre i parforholdet
Tilknytning og parforhold: De fire tilknytningsmønstre
De 5 kærlighedssprog: Hvilket kærlighedssprog taler du?

Kilder:
Gottman, John (1999): 7 gyldne regler for 2 der lever sammen, Forlaget Boedal 2010
Videnskab (2023): Modsætninger mødes faktisk ikke, når det kommer til kærlighed
University of Colorado Boulder (2023): Opposites Don’t Actually Attract
Vikkelsøe, Jytte (2017): Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte, Gyldendal
World History Encyclopedia (2018): Yin and Yang