fbpx

Single: Hvorfor er kærligheden så svær?

Single

Nogle springer fra partner til partner og har svært ved at forpligte sig til én, mens andre lever alene og har svært ved at lade en potentiel partner komme tæt på. Som single oplever du muligvis, at det er svært at finde den rette, og at kærligheden er en svær størrelse.

En undersøgelse viser, at hver tredje voksne dansker lever uden partner, og at langt de fleste nyder singlelivet og friheden. For mange er singlelivet selvvalgt, og i vores individualistiske samfund har vi lært, at det er nemmere at realisere sig selv og udleve sin drømme, når vi ikke skal være bundet til en partner. Dog viser undersøgelsen også, at 7 ud af 10 singler længes efter en kæreste – og jagten på en kæreste ender for nogle med at være frustrerende og vanskelig.

Barndommens strategier spænder ben

Dine forældres adfærd i den tidlige barndom præger dig hele livet, og din relation til andre mennesker afhænger af, hvad du som barn har lært af dine forældre om kærlighed. Som barn opbygger du en særlig strategi og adfærd for at opnå dine forældres kærlighed og nærhed – og det er den samme strategi og adfærd, du benytter i kærlighedsrelationer i voksenlivet.

Langt de fleste har haft en tryg opvækst, og som udgangspunkt ønsker forældre at gøre deres bedste for deres børn, men der vil altid opstå situationer i løbet af et barns opvækst, hvor forældrene har svært ved at møde og spejle barnets følelser og behov. Desuden har mange forældre selv en bagage, som de tager med sig ind i forældre-barn-relationen.

Når du som barn ikke bliver mødt eller får tilstrækkelig kærlighed kan det føre til savn, tab, sorg eller smerter. Du lærer at håndtere disse følelser på forskellig vis og opbygger en strategi ud fra din personlighed og den måde, som du er blevet støttet og forstået på. Et tilknytningsmønster og en relationel strategi bliver dannet, og den fungerer ofte som en uhensigtsmæssig “alarm” i voksenlivet, der bliver trigget ved nærhed eller stress i kærlighedsrelationer.

Tryg og utryg tilknytning

Dine udfordringer med at finde den rigtige partner handler altså om din tilknytningsstil. Som barn udvikler og tilpasser du din adfærd ud fra forholdet til dine forældre, som kan bære præg af en tryg tilknytning eller en utryg tilknytning (undvigende, ambivalent eller desorganiseret). Hvis du oplever, at kærligheden er svær i voksenlivet, handler det ofte om det tilknytningsmønster, som du har grundlagt i barndommen. En kompliceret relation til dine forældre skaber stort set altid problemer med kærligheden i voksenlivet.

Når du som single træder ind i en relation med en potentiel partner, kan det føles ubehageligt i takt med at relationen bliver mere og mere seriøs. Du får måske lyst til at trække dig eller ”please”. Måske finder du alle fejlene ved personen eller bliver følelsesmæssigt omklamrende. Læs mere om tilknytningsteorien og parforhold her.

Sådan finder du en kæreste

Den gode nyhed er, at vi alle kan blive mere trygge i vores tilknytning, hvis vi bevidst arbejder med det. Hvis du arbejder dig hen mod en mere tryg tilknytning som single, får du det bedre med dig selv, og du får nemmere ved at finde en harmonisk og stabil partner. Jeg lister her en række råd op, der kan være de første skridt på vejen til et fast parforhold.

 • Undersøg relationen til dine forældre.
  For at blive klogere på din tilknytning og ubevidste kærlighedsstrategier må du se tilbage på din barndom og dine forældres adfærd. Hvad lærte du om kærlighed i din opvækst? Måtte du skjule din følelser for ikke at blive afvist? Eller måtte du ”larme” for ikke at blive glemt? Hvordan bruger du strategierne som voksen?
 • Undersøg adfærden hos dine tidligere partnere og kærlighedsrelationer.
  Når du undersøger dine tidligere partnere og dates lidt nærmere, opdager du med stor sandsynlighed nogle fælles træk. Du kan herigennem blive opmærksom på dit ubevidste partnervalg – og bevidst søge noget andet og mere trygt. En trygt tilknyttet person er pålidelig, nærværende og opmærksom.
 • Stop med at spille spil og ligge strategier.
  Hvis du dater en person, der har et trygt tilknytningsmønster, er kommunikationen ukompliceret og ærlig. Trygge personer udtrykker om, de er interesseret eller ej relativt hurtigt. Som single kan du øve dig i at udtrykke dig klart og tydeligt over for en potentiel partner. Samtidig vil jeg anbefale dig, at du kun dater én person ad gangen.
 • Hold øje med din dates opførsel, når I er sammen.
  Virker personen oprigtig interesseret og beskyttende over for dig? Eller har personen travlt med at finde de negative egenskaber ved dig? Forsøger personen at reparere situationen, hvis I har haft en misforståelse? Trygge personer er afslappede og nysgerrige, og de håndterer konflikter og misforståelser konstruktivt.
 • Mød hinanden i virkeligheden.
  Arranger en date og drop de lange samtaler på mobilen eller online. Det er langt nemmere at fornemme kemi og personlighed, når I mødes fysisk. Her kan du blive klogere på personens sprog, tone, øjenkontakt samt krops- og ansigtsudtryk.

Når du bliver mere bevidst omkring dig selv, typerne du dater og din fortid, får du også mulighed for at ændre din adfærd og dine mønstre. Du er velkommen til at kontakte mig på emma@emmavo.dk, hvis du har spørgsmål eller er interesseret i en samtale.

Læs også:
Tilknytning og parforhold: Flygter eller klæber du?
Tryg tilknytning
Undvigende tilknytning
Ambivalent tilknytning
Desorganiseret tilknytning

Kilder:
Berlingske Tidende (2013): Danskerne nyder livet som single
Heller, Diane Poole (2019): The Power of Attachment: How to Create Deep and Lasting Intimate Relationships, Sounds True, Canada
Josefsson, Dan og Egil Linge (2008): Kærligheden – Fra første øjekast til et varigt forhold, 1. udgave, 8. oplag, 2019, Borgens Forlag, Gyldendal, Danmark
Kragelund, Connie (2011): Kærlighedens vildveje, 1. udgave, 2. oplag, Forlaget Go’ Bog, Danmark